ΑΧΙΛΛΕΑ: Achillea millefolium


H αχίλλεια έλαβε το όνομά της  από τον Αχιλλέα, το μυθικό ήρωα που το χρησιμοποιούσε για να σταματήσει την αιμορραγία όταν οι στρατιώτες του τραυματίζονταν στον πόλεμο. Η αχίλλεια ανήκει στην ίδια οικογένεια με το χρυσάνθεμο και το χαμομήλι. Ευδοκιμεί σε ένα ηλιόλουστες περιοχές και έχει λευκά, ροζ ή απαλό μοβ άνθη. Η  αχίλλεια χρησιμοποιούνταν ευρέως στην Αρχαία Ελλάδα, την Ρωμαϊκή εποχή και  κατά το Μεσαίωνα ως αιμοστατικό, αντιφλεγμονώδες, αντισυλληπτικό και αναλγητικό. 
Οι γηγενείς αμερικανικοί πληθυσμοί (Pawnee) χρησιμοποιούσαν επίσης  το βότανο ως αναλγητικό. 
Η Αχιλλέα περιέχει φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που αυξάνουν το σάλιο και συντελούν στη βελτίωση της πέψης.  Η Αχιλλέα μπορεί επίσης να προκαλέσει μυοχάλαση.
Ενδείξεις παρενέργειες μελέτες
Οι επιστημονικές μελέτες είναι ελάχιστες, ιδιαίτερα μάλιστα σε παιδιά και παρατίθενται στην βάση του άρθρου. Για τις μελέτες μπορείτε να ενημερωθείτε επίσης συνοπτικά από τη μονογραφία που εκτίθεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (http://www.ema.europa.eu/) σε μορφή pdf
Σήμερα, η αχίλλεια χρησιμοποιείται:
  • Στην ανορεξία
  • Τα προβλήματα πέψης και τις παθήσεις των οργάνων του πεπτικού συστήματος
  • Ως διουρητικό, για την αύξηση της ροής των ούρων
  • Σε φλεγμονές

Παρενέργειες

Έχουν περιγραφεί τοξικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα (π.χ. αντιπηκτικά, ηρεμιστικά, αντιελκωτικά). Φωτοευαισθησία και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστούν  ιδιαίτερα σε άτομα που είναι αλλεργικά και σε άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας (χρυσάνθεμο, μαργαρίτα, χαμομήλι, αμβροσία). Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αχίλλεια, γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Σε μελέτες η αχίλλεια συσχετίστηκε με μειωμένο βάρος του εμβρύου σε αρουραίους. Επίσης το βότανο συσχετίστηκε με μείωση γονιμότητας ολιγοσπερμία και αζωοσπερμία σε αρσενικούς αρουραίους. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει η χορήγησή της να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198


LINKS
Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com