ΑΛΘΑΙΑ: Althaea officinalis


H αλθαία έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2.000 χρόνια στην διατροφή και για ιατρική χρήση. Αυτό αντανακλάται και στην ονομασία που της έδωσαν Έλληνες και Λατίνοι, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλθω», που σημαίνει «θεραπεύω».  Ρωμαίοι, Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι, Σύριοι χρησιμοποιούσαν ευρέως την αλθαία ως πηγή τροφής.     Όλα τα μέρη του φυτού, τα  φύλλα, τα λουλούδια και η ρίζα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. H δραστικότητα της ρίζας είναι ισχυρότερη από τη δραστικότητα του υπόλοιπου φυτού.
Η αλθαία χρησιμοποιείται παραδοσιακά από της εποχή του Ιπποκράτη  για πληγές προβλήματα βήχα λοιμώξεων ουρολογικά προβλήματα. Εκτεταμένες αναφορές για την αλθαία υπάρχουν σε συγγράμματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας ( Ιπποκράτης Διοσκουρίδης). Σήμερα η αλθαία χρησιμοποιείται σε φλεγμονές, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα άσθματος διάρροιας, δυσπεψίας, στη νόσο Crohn, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε φλεγμονές ουροποιητικού συστήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας. 
H αντιφλεγμονώδης δράση της αλθαίας οφείλεται στην δραστική ουσία  mucilage, η οποία σχηματίζει αναμιγνυόμενη με νερό μία προστατευτική γέλη που καταπραΰνει τους ερεθισμένους βλεννογόνους. Αυτό συντελεί και στην ορθή ρύθμιση του βάρους, διότι δημιουργεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.
 Αλθαία: Αποτελεσματικότητα παρενέργειες ιατρικές έρευνες
Οι επιστημονικές έρευνες που αφορούν την αλθαία είναι λίγες, φαινόμενο που χαρακτηρίζει όλα τα παραδοσιακά φυτά και βότανα και οφείλεται κύρια σε έλλειψη χρηματοδοτών. Από τις έρευνες που διαθέτουμε αναφέρουμε ενδεικτικώς:
Althea officinalis Post-marketing surveillance study, FASSE et al. 2005
Althea officinalis Retrospective observational study, BÄSSLER 2005
Althea officinalis Antitussive activity, study,  MÜLLERLIMMROTH 1980
Althea officinalis Antimicrobial activity Study, IAUK 2003
Althea officinalis Immunomodulatory effects Study, YAMADA 1985
Althea officinalis   Bioadhesive effects studies, SCHMIDGALL 2000, KOBAYASHI
2002
Mπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα για τη σύνοψη των μελετών αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαρμάκων από τη μονογραφία του προϊόντος:
 Από τις γραπτές πηγές που διαθέτουμε κατά την εκτεταμένη ανά τους αιώνες χρήση της, δεν αναφέρονται θανατηφόρες παρενέργειες. Κατά την τελευταία εικοσαετία και από έρευνες έχουν αναφερθεί τοξικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα (π.χ. λίθιο, αντιδιαβητικά δισκία), σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις  και παθολογική πτώση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Η χρήση των βοτάνων πρέπει πάντα να γίνεται υπό κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες του ιατρείου http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά επείγοντα ραντεβού: 2106252770 και 2102122198

Παραπομπές
Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης