ΛΥΚΙΣΚΟΣ: humulus lupulus




Ο λυκίσκος  (επιστημονική ονομασία: humulus lupulus) είναι γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχει ευρεία κατανομή σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική. Στην αγγλοσαξωνική ορολογία είναι γνωστός ως hops. Είναι πολυετές ποώδες αναρριχητικό φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των κανναβοειδών. Ο λυκίσκος έχει σκούρα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς με οδοντωτές άκρες και μπορεί να υπερβεί τα επτά μέτρα σε ύψος.
Χρησιμοποιείται κυρίως για να δώσει γεύση και σταθερότητα στη μπύρα, αλκοολούχα ποτά, αφεψήματα. O λυκίσκος παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε στην ζυθοποιία και ως συντηρητικό λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης. Σε παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα χρησιμοποιήθηκε  σε περιστατικά αυπνίας, για την θεραπεία πολλών μορφών λέπρας, πνευμονικής φυματίωσης, βακτηριακής δυσεντερίας γυναικολογικών παθήσεων.
Εναλλακτική Ιατρική: Η ιατρική χρήση του λυκίσκου σήμερα
Περισσότερες από 1.000 χημικές ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στον λυκίσκο. Ο λυκίσκος περιέχει ποικιλία βιολογικά ενεργών χημικών δραστικών συστατικών όπως:
·        Τανίνες
·        Ρητίνη
·        myrcene
·         humulene
·         xanthohumol
·         myrcenol
·         linalool
·         humulones
·        Οξέα
·        Αιθέρια έλαια
Ο λυκίσκος σήμερα χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό και υπναγωγό βότανο σε συνδυασμό και με άλλα βότανα. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντικαρκινικό, αντιδιαβητικό, κατά της αλλεργικής ρινίτιδας, κατά της παχυσαρκίας, κατά της άνοιας και των παθογόνων μικροοργανισμών. Λόγω της οιστρογονικής δράσης χημικών συστατικών του χρησιμοποιείται για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και για την τόνωση της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας. Το συστατικό 8-prenylnaringenin του λυκίσκου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά  φυτοοιστρογόνα που έχουν απομονωθεί έως σήμερα.
Παρενέργειες
Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
 Όταν λαμβάνεται από το στόμα ο λυκίσκος μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες διάρροια, πεπτικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα. Επειδή περιέχει φυτοοιστρογόνα μπορεί να διαταράξει την γονιμότητα γυναικών και αντρών που ευρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένους γυναικολογικούς καρκίνους και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Κατά την δερματική χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα που ονομάζεται δερματίτιδα του λυκίσκου. Κατά την επαγγελματική χρόνια έκθεση μέσω εισπνοής έχουν αναφερθεί περιστατικά πνευμονικής προσβολής.
Δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες, λόγω ανεπαρκών στοιχείων ασφάλειας για αυτές τις κατηγορίες ατόμων.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Ο λυκίσκος μπορεί να επηρεάσει την φαρμακοδυναμική φαρμάκων και αλκοόλ. Χρειάζεται προσοχή κατά την παράλληλη χορήγηση
·        Κατασταλτικών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
·        Οιστρογόνων
·        Φαρμάκων που μεταβολίζονται από το κυτόχρωμα P450 του ήπατος

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/
http://www.safran.gr/
Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com