ΑΛΟΗ Η ΓΝΗΣΙΑ: aloe vera

Η αλόη η γνήσια (aloe vera) είναι ένα από τα περίπου 420 είδη του γένους Aloe και η πλήρης επιστημονική της ονομασία είναι Α vera (L.) Burm.f. Η αλόη αρχικώς πιστεύεται ότι  καλλιεργήθηκε στην Αφρική από όπου στη συνέχεια εισήχθη στα κράτη της Μεσογείου και σε πολλές  θερμές περιοχές του κόσμου.
Η αλόη η γνήσια  έχει μακρά χρήση σε πολλά ιατρικά συστήματα στον κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τους Αιγύπτιους, Ασσύριους, στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα. Η Aloe Vera ως φυτό περιγράφεται λεπτομερώς από τον  Διοσκουρίδη. Προοδευτικά, από την Αρχαία Ελλάδα και κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη η χρήση της γενικεύτηκε για τη θεραπεία των πληγών, για  γεννητικά έλκη, τριχόπτωση, κοιλιακά προβλήματα, αιμορροΐδες. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στην Αφρική Ασία και την Ιαπωνία. Στην   παραδοσιακή ινδική ιατρική η αλόη χορηγούνταν για δυσκοιλιότητα, κολικούς, δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική,  για τη θεραπεία λοιμώξεων από μύκητες.
Στην δυτική κοινωνία σήμερα έχει ευρεία χρήση σε βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων τροφίμων και στην δερματολογία. Η χρήση της στην ιατρική ατόνησε στην Δύση κατά τον εικοστό αιώνα για να επανέλθει δριμύτερη από τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Οι επιστημονικές έρευνες ωστόσο που αφορούν τις ιατρικές ιδιότητες της αλόης είναι ακόμη λίγες λόγω έλλειψης ικανού αριθμού χρηματοδοτών.
Η ιατρική χρήση της αλόης σήμερα
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την ιατρική επιστημονική έρευνα η επίδραση της αλόης στα οργανικά συστήματα του σώματος οφείλεται σε 75 δυνητικά ενεργά συστατικά έχουν ταυτοποιηθεί στο φυτό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, σακχαρίτες, αμινοξέα, ανθρακινόνες, ένζυμα, λιγνίνη, σαπωνίνες, σαλικυλικά οξέα, πολυφαινολικές ενώσεις καροτενοειδή, στεροειδή, τερπένια, φυτοστερόλες. Το έκκριμα των φύλλων περιέχει ανθρακινόνες, που συντελούν στην καθαρτική επίδραση του φυτού.
Η αλόη χρησιμοποιείται σήμερα
·         Ως καθαρτικό
·         Για την δυσκοιλιότητα
·         Για περιπτώσεις διαβήτη δυσλιπιδαιμίας
·         Ως επουλωτικό
·         Σε περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου
·         Ως αντιφλεγμονώδες
·         Για τη μείωση των παρενεργειών καρκινικών φαρμάκων
·         Ως ανοσορυθμιστικό
·         Για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ
Η αλόη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστή αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Liliaceae (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδια τουλίπες).  Η τοπική εφαρμογή μπορεί να προκαλέσει σε δερματίτιδα εξ επαφής σε υπερευαίσθητα άτομα ενώ η από του στόματος χρήση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ηλεκτρολυτικές διαταραχές καρδιακή αρρυθμία και σπάνια ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη, δυσλειτουργία θυρεοειδούς. Η χρήση της Aloe vera κατά τη διάρκεια αναπαραγωγικής προσπάθειας ή εγκυμοσύνης δεν συνιστάται, διότι μπορεί να έχει τερατογόνα και τοξικολογική επίδραση στο έμβρυο. Το πρόβλημα των παρενεργειών περιπλέκεται από την διαδικασία τυποποίησης του προϊόντος το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο, εμπλουτίζεται με πρόσθετα και συντηρητικά, επιμολύνεται συχνά  από  ρυπαντές του προϊόντος γέλης, νοθεύεται με προϊόντα που χρησιμοποιούν υλικά πληρώσεως όπως μαλτοδεξτρίνη, γλυκόζη, γλυκερίνη, και το μηλικό οξύ .
Η αλόη μπορεί να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα που μπορεί να μεταβάλουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα (π.χ. θειαζιδικά διουρητικά, κορτικοστεροειδή) με φάρμακα που προκαλούν υπογλυκαιμία (π.χ. αντιδιαβητικά φάρμακα), με καρδιακές γλυκοσίδες, με αναισθητικά φάρμακα. Υπάρχει ανησυχία ότι το λάτεξ αλόης μπορεί να έχει καρκινογόνα δράση φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε ζώα. Περισσότερες μελέτες απαιτούνται.  
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com