ΔΙΚΤΑΜΟΣ: Origanum dictamnus

O δίκταμος είναι βότανο,  που φυτρώνει σε πλαγιές και φαράγγια της Κρήτης και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. 
Ο δίκταμος της Κρήτης καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τον αρωματισμό των τροφίμων. Στον αρχαίο κόσμο και κατά το Μεσαίωνα ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν η χρήση του σε ιατρικές παθήσεις.
Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για παθήσεις στομάχου, γαστρεντερικά προβλήματα, λοιμώξεις ενώ επί μακρόν αντιμετωπίστηκε  ως πανάκεια και συστατικό βοτανικών μειγμάτων για την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας. Είναι χαρακτηριστική η τοπική ονομασία του φυτού (έρωτας) η οποία καταδεικνύει και την παραδοσιακή του χρήση ως αφροδισιακό. Εξάλλου η ιερή χρήση του δίκταμου σηματοδοτείται και από την ονομασία του, εφόσον φέρει την ονομασία του Δικταίου Άντρου, του σπηλαίου όπου γεννήθηκε ο Δίας ενώ η Άρτεμη απεικονίζεται συχνά φέρουσα το φυτό.
ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Ο δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid αιθέρια έλαια carvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες  αντιμιτωτική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντισηπτική δράση του δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.
Μελέτες έχουν αναδείξει επίσης ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών και λευχαιμικών κυττάρων και ασκεί επουλωτική δράση σε ιστούς με λύση στη συνέχειά τους.
Σήμερα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βήχα, σε γαστρεντερικές διαταραχές, σε καρκινώματα, σε φλεγμονώδη νοσήματα.
Επειδή το βότανο ενδημεί σε περιορισμένη γεωγραφικά περιοχή και δεν είναι ευρέως γνωστό, έρευνες που να αφορούν τις παρενέργειες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού δεν υπάρχουν.
Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί. Λόγω έλλειψης σχετικών μελετών δε συνιστάται η χρήση του δίκταμου από εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com