ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική, γνωστή διεθνώς με τη συντομογραφία TCM έχει τις ρίζες της στην αρχαία φιλοσοφία του Ταοϊσμού,  προέρχεται από την αρχαία Κίνα και έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 Οι κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούν φυτικά φάρμακα, ψυχοσωματικές πρακτικές, όπως τον βελονισμό, το Tai chi, το Qi Gong,  διαιτητικές θεραπείες και πρακτικές που προσομοιάζουν με τις γνωστές στην Ελλάδα βεντούζες, γίνονται όμως  με συγκεκριμένη μεθοδολογία (moxibustion) για την αντιμετώπιση και πρόληψη των ιατρικών προβλημάτων υγείας. 
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει επηρεάσει παραδοσιακά ιατρικά συστήματα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας(η παραδοσιακή ιαπωνική ιατρική είναι ευρύτερα γνωστή ως Kampo).
ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Ορισμένα από τα πιο πολύχρηστα φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην TCM, λόγω πιέσεων που ασκούν οι μεγάλες εταιρείες τυποποίησης των βοτάνων, διατίθενται στην Ευρώπη ως συμπληρώματα διατροφής.Τα φυτικά αυτά σκευάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική ένδειξη και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία, διότι αρκετά κινεζικά βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, να έχουν σοβαρές παρενέργειες ή να επηρεάσουν δυσμενώς ασθενείς με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Για παράδειγμα, η κινεζική ephedra (ma huang) έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Εξάλλου στην Κίνα η κινεζική ιατρική, όπως εξάλλου πιστοποιεί και η ονομασία της αντιμετωπίζεται ως κλάδος της παραδοσιακής ιατρικής εκαπαίδευσης.
Το πρόβλημα περιπλέκεται από αναφορές οι οποίες έγιναν από ανεξάρτητα εργαστήρια στην Δύση με βάση τις οποίες εντοπίστηκαν  σε προιόντα κινεζικών βοτάνων αυξημένες συγκεντρώσεις φαρμάκων τοξινών βαρέων μετάλλων φυτοφαρμάκων ή χαμηλές συγκεντρώσεις του βοτάνου που υποτίθεται ότι τυποποιείται.
ΠΟΛΥΧΡΗΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
1.  Camellia sinensis
Eίναι το γνωστό μας τσάι. Οιδιάφορες ποικιλίες του τσαγιού  (湖龙井,洞庭碧螺春, 安溪铁观音,
黄山毛峰, 武夷岩茶/大红袍,君山银针,      祁门红茶,六安瓜片,南普洱,白毫银) χρησιμοποιούνται σε σε καταστάσεις άνοιας,  κεφαλαλγία, σε καρδιοπάθειες, σε νόσο Parkinson (πρόληψη), σε πεπτικές διαταραχές, καρκινώματα, στη νόσο Crohn, σε κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, σε σε καταστάσεις στις οποίες επιδιώκεται απώλεια βάρους, σε δυσλιπιδαιμίες. Παρενέργειες που έχουν αναφερθεί σε ευαίσθητα άτομα είναι η διέγερση, η έκλυση σπασμών, η διάρροια, η αυξημένη διούρηση, η ζάλη, ο πονοκέφαλος, η καούρα, η βλάβη του ήπατος, η αύξηση του σακχάρου του αίματος, η αύξηση της χοληστερόλης, η δύσπνοια, η απώλεια της όρεξης, η ναυτία / έμετος, η ταχυκαρδία, οι εμβοές.

2. Panax ginseng (人参)
To panax ginseng δεν πρέπει να συγχέται με το σιβηριανό ginseng (Eleutherococcus senticosus), το αμερικανικό ginseng (Panax quinquefolius) ή το Panax pseudo ginseng. Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διανοητικής και σωματικής απόδοσης, για την κατάθλιψη, το άγχος, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, του πονοκεφάλου, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος, σε αιμορραγικές διαταραχές, σε εντερικά προβλήματα, στην ινομυαλγία,  σε αρθριτικούς πόνους, σε εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης, σε σεξουαλικα προβλήματα και για την επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.  Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία). Λιγότερο συχνές παρενέργειες είναι οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ο πόνος στο στήθος, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός,  οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, ο πονοκέφαλος, η διάρροια, η ζάλη, οι αλλαγές στη διάθεση, οι αλλεργίες. Σπάνια εμφανίζεται έντονο εξάνθημα που ονομάζεται σύνδρομο Stevens-Johnson, ηπατική βλάβη. Ευαίσθητες γυναίκες με γυναικολογικούς καρκίνους ή ενδομητρίωση, μπορεί να επιδεινωθούν από το ginseng. Η πιθανότητα παρενεργειών αυξάνεται όταν λαμβάνεται επί χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου. Λαμβάνεται σε διακεκομένα σχήματα θεραπείας.
3. Licorice
Η γλυκόριζα  licorice (甘草) ή Glycyrrhiza glabra, είναι φυτό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του γαστρικού έλκους, της γαστρίτιδας, της  οστεοαρθρίτιδας, του συστημικού ερυθημτώδους λύκου, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, της αυξημένης χοληστερόλης, της υπερκαλιαιμίας, της ηπατικής νόσου που δεν έχει ως αιτία το αλκοόλ, στνδρόμων χρόνιου άλγους. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται μερικές φορές μαζί με τα βότανα Panax ginseng και Bupleurum falcatum να βελτιώσει τη λειτουργία των επινεφριδίων, ειδικά σε άτομα που έχουν λάβει στεροειδή φάρμακα. Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης σε μια μορφή που ονομάζεται φυτικό Shakuyaku-kanzo για  αύξηση της γονιμότητας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, η γλυκόριζα χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και για την θεραπεία του εκζέματος.  Η συστηματική, καθημερινή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως υπέρταση, χαμηλά επίπεδα του καλίου, αδυναμία, παράλυση, περιστασιακά εγκεφαλική βλάβη, κόπωση, διακοπή εμμήνου ρήσεως σε γυναίκες, κεφαλαλγία, κατακράτηση νατρίου, σεξουαλικά προβλήματα. 

4. Dang Shen (党参)
Το Codonopsis Pilosula ή Dang Shen ή ginseng του φτωχού είναι φτηνό υποκατάστατο του Panax ginseng  και χρησιμοποιείται για την βελτίωση της απόδοσης, ως τονωτικό του νευρικού συστήματος και του σπληνός, για πνευμονοπάθειες, για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου, ως αντιδιαβητικό, σε αυτοάνοσα, σε δυσκοιλιότητα και κατά των λοιμώξεων. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Danshen ( Salvia miltiorrhiza)
Το Dang Shen έχει μελετηθεί λιγότερο συγκριτικά με το Panax ginseng.         Έχουν περιγραφεί αλλεργικές αντιδράσεις και αιμορραγικά επεισόδια από την χρήση του.

5. Wolfberry (枸杞 )

Είναι κοινώς γνωστά ως Goji berries και αποτελούν είδος μούρων.  Η χρήση του μούρου καταγράφηκε για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ. στην Shen Nong Ben Cao  Jing, ένα αρχαίο βιβλίο που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του κινέζου αυτοκράτορα Shen Nong.  Η μακροχρόνια χρήση wolfberry θεωρούνταν από την εποχή εκείνη  ευεργετική για την ενίσχυση του σώματος και τη μακροζωία. Τα μούρα Wolfberry σήμερα χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του διαβήτη, της υπέρτασης για τη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου, για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, της σεξουαλικής λειτουργίας, της πνευματικής απόδοσης, για την βελτίωση της όρασης, για την διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Γνωστές παρενέργειες  είναι αλλεργικές αντιδράσεις, αιμορραγία, φωτοευαισθησία, υπερτασικά επεισοδια,  νεφρικά προβλήματα από άθροιση οξαλικών.

6. Dang Gui
To βότανο Dang Gui ( ή Angelica sinensis ή θηλυκό ginseng χρησιμοποιείται ευρέως στην κινεζική ιατρική για την υγεία των γυναικών, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την οστεοαρθρίτιδα, τις φλεγμονές τον πονοκέφαλο, τις λοιμώξεις, την κόπωση την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σήμερα χρησιμοποείται κατά την αντιμετώπιση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης όπως είναι οι εξάψεις, σε πόνους περιόδου και κατά της οστεοπόρωσης.
 Οι μεγάλες και παρατεταμένες δόσεις του φυτού δεν συνιστάται, δεδομένου ότι περιέχει ενώσεις που θεωρούνται καρκινογόνες. Αλλεργικές αντδράσεις και διαταραχές πήξης έχουν επίσης περιγραφεί.
7. Αστράγαλος
Ο Astragalus (黄耆) ιστορικά, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, συνήθως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε ηπατίτιδες, ως συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο, σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε καρδιακές παθήσεις.
Χρησιμοποιείται επιπρόσθετα σήμερα σε περιπτώσεις διαβήτη, σε αλλεργίες, σε νεφρικά προβλήματα, στην θεραπεία του aids. Χορηγείται σε διακεκομμένα σχήματα. Παρά το ό,τι φαίνεται ότι είναι ασφαλές βότανο υπάρχουν ανησυχίες για μεταλλαξιογόνα δράση.
8. Atractylodes
Το Atractylodes (白 术) ή rhizoma Atractylodes macrocephala Koidz χρησιμοποιείται για τη δυσπεψία, το στομαχόπονο, τον τυμπανισμό, την διάρροια, την ανορεξία, την καχεξία του καρκίνου, σε αλλεργίες που σχετίζονται με ακάρεα σκόνης, στους ρευματισμούς, στην θεραπεία των επιπλοκών της περιτοναϊκής κάθαρσης σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σε καρκινώματα. Στις παρενέργειες συγκαταλλέγονται αλλεργίες, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα στην οικογένεια Asteraceae / Compositae που περιλαμβάνει αγριόχορτα, χρυσάνθεμα, κατιφέδες, μαργαρίτες, κακή γεύση, ναυτία και ξηροστομία.
9. Bupleurum
Το βότανο Bupleurum (柴胡) chinense DC. χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά ως τονωτικό ήπατος, σπληνός και στομάχου, για την θεραπεία του πυρετού, της γρίπης, του άσθματος, φλεγμονών και διαταραχών  της εμμήνου ρήσεως. Παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι η ήπια κόπωση, η καταστολή, η υπνηλία, ο μετεωρισμός, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η αιμορραγία, η διάμεση πνευμονίτις. Οι αναφερόμενες από βοτανοθεραπευτές αντικαρκινικές ιδιότητες του φυτού είναι υπό διερεύνηση.  
10. Kudzu
Το Kudzu, που ονομάζεται Gen GE (Κινεζικά: 葛根) στην Κίνα, είναι η ρίζα του Pueraria lobata.
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αλκοολισμού, του hangover από το αλκοόλ, για την υπέρταση, για την καρδιακή αρρυθμία, για αλλεργίες λοιμώξεις, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, την ψωρίαση τις ημικρανίες, τον διαβήτη, την θρόμβωση, την δυσλιπιδαιμία, τη στεφανιαία νόσο, την αύξηση της αθλητικής απόδοσης, τους μυικούς πόνους, την απώλεια βάρους, την βελτίωση της εγκεφαλικής εφεδρείας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες συγκαταλλέγονται αλλεργικές αντιδράσεις, αιμόλυση, ηπατοτοξικότητα, διαταραχές πήξης του αίματος, υπόταση.  Οι γυναίκες που πάσχουν από ορμονοευαίσθητα νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα πρεπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν kudzu. 
11. Κανέλα
H Κανέλα ή Cinnmomum cassia(桂枝, 肉桂) είναι φυτό της οικογένειας Lauraceae. Χρησιμοποιείται γιατην θεραπεία του διαβήτη, της δυσλιπιδαιμίας, σε τυμπανισμό,  για την πρόληψη της ναυτίας και του εμέτου, σε λοιμώξεις, σε άνοια, στη στυτική δυσλειτουργία, σε παθήσεις αρθρώσεων σε νεφρικά προβλήματα, σε υψηλή αρτηριακή πίεση, σε κράμπες, σε σπασμούς σε καρκινώματα, σε προβλήματα εμμήνου ρήσεως και κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο εκτός από τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων, τα επίπεδα της κουμαρίνης στην κινεζική κανέλα φαίνεται να είναι υψηλά και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία αν καταναλώνεται τακτικά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη Cinnmomum cassia περιέχουν περίπου 5,8 έως 12,1 mg κουμαρίνης. Αυτό είναι πάνω από την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) για την κουμαρίνη των 0,1 mg / kg σωματικού βάρους / ημέρα που συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) . Η κουμαρίνη είναι φυτο-χημική ουσία  με ισχυρή αντιπηκτική, καρκινογόνα και ηπατο-τοξική δράση.
12. Scutellaria
Η Scutellaria ( ) είναι η αποξηραμένη ρίζα του Scutellaria baicalensis, η οποία έχει μια μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων, σε αλλεργίες, σε ηπατικά προβλήματα σε κεφαλαλγία, ευερεθιστότητα, κόκκινα μάτια, ερύθημα προσώπου, σε επιληπτικές κρίσεις,  σε αρθρίτιδα, σε αιμορροΐδες, υπέρταση, διαβήτη, σε δυσγευσία. Αλλεργίες, αιμορραγικές διαταραχές φλεγμονή των πνευμόνων, ηπατική βλάβη, τοξική άθροιση στο νευρικό σύστημα έχουν αναφερθεί.  Η Scutellaria μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ορμονοευαίσθγτα νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας, των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα. 
13. Mahuang
Το Mahuang (麻黄) ή ephedra έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 5.000 χρόνια στην Κίνα και την Ινδία για τη θεραπεία παθήσεων όπως το κρυολόγημα, τον πυρετό, την γρίπη, τον πονοκέφαλο, το άσθμα, τη ρινική συμφόρηση. Αποτελεί συστατικό συμπληρωμάτων διατροφής που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους, ενεργειακή τόνωση και την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.Η χρήση του βοτάνου ωστόσο έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παρενέργειες, υπέρταση, καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή. Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τη χρήση του.
14. Ginger
Το Ginger (干姜, 乾薑) ή τζίντζερ, ή πιπερόριζα ή Zingiber officinale έχει μακρά ιστορία της χρήσης σε χώρες της Ασίας, της Ινδίας, στον αραβικό κόσμο. Στην Κίνα, το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την πέψη για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Χρησιμοποιείται επίσης για την  θεραπεία της αρθρίτιδας, τους κολικούς, την διάρροια, τις καρδιακές παθήσεις, την γρίπη, τον πονοκέφαλο, τα επώδυνα σύνδρομα, τον διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία, σε ορισμένα καρκινώματα, ορισμένες μορφές άνοιας, σε περιπτώσεις ανδρικής στειρότητας.
Παρενέργειες είναι τα δυσπεπτικά ενοχλήματα, η αιμορραγία, η επιδείνωση ορισμένων καρδιακών προβλημάτων.

15. Rehmannia

Η Rehmannia (地黄) χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη, της αναιμίας, της υπέρτασης, του πυρετού, της οστεοπόρωσης των αλλεργιών της ατονίας, αυτοάνοσων νοσημάτων, υπέρτασης.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν ναυτία, μετεωρισμό, αλλεργία, κεφαλαλγία, ζάλη, αίσθημα παλμών της καρδιάς, κόπωση, ίλιγγο, ηπατικά προβλήματα.
16. Danshen
Το Danshen (丹参) ή κόκκινο φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια Labiataefamily. Παραδοσιακά, το βότανο χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη λειτουργία του σώματος, την θεραπεία της αιμορραγίας, την αποκατάσταση της έμμηνου ρύσεως, την αϋπνία, την ηπατίτιδα. Σήμερα χρησιμοποιείται και για καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, σε βρογχίτιδα, σε δυσλιπιδαιμία, υπέρταση.
Ως παρενέργειες αναφέρονται η αλλεργία, η ζάλη, ο πονοκέφαλος, ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, αιμορραγία και μεταβολές στον αριθμό των κυττάρων του αίματος.
17. Schisandra (magnolia vine) ()
Η Schisandra είναι φρούτο που χρησιμοποιείται  για την αύξηση της αντίστασης στις ασθένειες και το άγχος, την αύξηση της ενέργειας του σώματος, την ομαλοποίηση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος την θεραπεία της ηπατικής νόσου, την αποκατάσταση δυσλιπιδαιμιών, την θεραπεία του άσθματος, την αυπνία,το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τη στυτική δυσλειτουργία, την υπερβολική ούρηση, την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα, την απώλεια μνήμης, την βελτίωση της όρασης. Μπορεί να προκαλέσει καούρα, στομαχικές διαταραχές, μειωμένη όρεξη, πόνο στο στομάχι, αλλεργία.
18. Hornygoat
ToHornyGoat(淫羊藿), είναι βότανο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, ρευματικών παθήσεων,  της κόπωσης, ορισμένων μορφών άνοιας, της υπέρτασης, ορισμένων μορφών καρδιακών παθήσεων, λοιμώξεων, λευκοπενίας, βρογχίτιδας, λοιμώξεων οστεοπόρωσης, στυτικής δυσλειτουργίας ακούσιας εκσπερμάτωσης. Χρησιμοποιείται επίσης για να διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία.
Παρενέργειες όπως ζάλη, εμετός, ξηροστομία, δίψα, ρινορραγία, αλλεργία έχουν αναφερθεί. Η λήψη μεγάλης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, επιδείνωση γυναικολογικών καρκίνων, αρρυθμία.
19. Ραβέντι (Rhubarb-DaHuang)
Το ραβέντι (大黄, ) είναι ένα κοινό καθαρτικό στην κινεζική ιατρική. Ενώ είναι γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, κράμπες και διάρροια.
20. Κιννάβαρι (ZhuSha)
Το κιννάβαρι(朱砂)χρησιμοποιείται στην Κίνα ως ηρεμιστικό. Επειδή περιέχει σουλφίδιο υδραργύρου, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα λόγω δηλητηρίασης από υδράργυρο.

21. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi)

Είναι θεραπευτικό μανιτάρι που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου, φλεγμονών, ως αντιοξειδωτικό, ως αντιδιαβητικό, ως ηπατοπροστετευτικό, ως τονωτικό σε σύνδρομα κόπωσης, σε υψηλή πίεση. Αλλεργία αιμορραγία ηπατική βλάβη έχουν αναφερθεί.
22. Huperzine

 Προέρχεται από το κινεζικό φυτό Huperzia serrata, 蛇足石杉.
 Χρησιμοποιείται για την βελτίωση της μνήμης, νόσο Alzheimer, την βαριά μυασθένεια. Ως παρενέργειες έχουν αναφερθεί γαστρεντερικές διαταραχές, εφίδρωση, θολή όραση, επιληπτικές διαταραχές, καρδιακές αρρυθμίες, άσθμα, ζάλη.
23. Jujube
To φρούτο τζίτζιφο  红枣/紅棗καλλιεργείται σε εκτεταμένες εκτάσεις στην Κίνα.Ευδοκιμεί ωστόσο και στη νότια Ασία, σεΙράν,  Πακιστάν,  Ινδία, Μπαγκλαντές,  Νεπάλ την κορεατική χερσόνησο, τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η λατινική εξάλλου ονομασία του φυτού Ziziphus jujuba προέρχεται από την ελληνική λέξη ζίζυφον. Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποείται ως αγχολυτικό, αντιμικροβιακό, αντιελκωτικό αντιυπερτασικό, καρδιοτονωτικό, αντιοξειδωτικό, ανοσοδιεγερτικό, υπναγωγό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/
http://www.safran.gr/
Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com