ΤΙΛΙΟ: Tilia europaea

Το τίλιο (Φιλύρα, Φλαμούρι) είναι δένδρο φυλλοβόλο,πολυετές που ανήκει στην οικογένεια των Tiliaceae. Άνθη και  φύλλα χρησιμοποιούνται ευρέως για φαρμακευτικούς σκοπούς.
 Χρησιμοποιήθηκε από την ελληνορωμαική εποχή και κατά το Μεσαίωνα για την αποκατάσταση ποικιλίας ιατρικών προβλημάτων. Χρησιμοποιήθηκε ως  αποχρεμπτικό, διουρητικό, αντισπασμωδικό,  ηρεμιστικό,  για την θεραπεία των λοιμώξεων, την αποκατάσταση της κεφαλαλγίας, την θεραπεία σπασμών, διαταραχών  του ήπατος χοληδόχου κύστης, την αύξηση της εφίδρωσης. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες του Μεσαίωνα, όποιος κοιμόταν κάτω από τη φλαμουριά μεταφερόταν αστραπιαία στη γη των νεράιδων.
 Ενεργά βιοενεργά συστατικά στο φυτό είναι η quercitin, η ρουτίνη, η καμπφερόλη, τα πτητικά έλαια, φλαβονοειδή, καφεϊκό οξύ, αλανίνη, κυστεΐνη, κυστίνη, φαινυλαλανίνη, υδατάνθρακες, όπως αραβινόζη γαλακτόζη γλυκόζη μαννόζη ξυλόζη και τανίνες.
Το τσάι τίλιου είναι πολύ δημοφιλές στη Γαλλία. Το τίλιο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως συστατικό ποτών και εδεσμάτων. 

Η χρήση του σήμερα


·        Σήμερα χρησιμοποιείται σε:
·        Κοινές λοιμώξεις
·        Ως αγχολυτικό και υπνωτικό
·        Σε πονοκεφάλους
·        Σε προβλήματα ουροδόχου κύστης (ακράτεια)
·        Σε αιμορραγίες
·        Σε περιπτώσεις κνησμού
·        Σε επώδυνη διόγκωση των αρθρώσεων
·        Σε σπασμούς.
Το τίλιο σε μελέτες:
1. Έχει αναδείξει αγχολυτική και ηρεμιστική δράση σε ποντίκια.
2. Μείωσε την διαστολική αρτηριακή πίεση σε κουνέλια.
3. Είχε αντισπασμωδικά αποτελέσματα σε αρουραίους.
Παρά την ύπαρξη μικρών μελετών που εντόπισαν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, γαστροπροστατευτικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες στην φλαμουριά, δεν υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες μελέτες που να τεκμηριώνουν επαρκώς την αποτελεσματικότητα του τίλιου για τις παθήσεις αυτές.
Παρενέργειες
Εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις, σε υψηλές δόσεις το βότανο μπορεί να είναι καρδιοτοξικό. Το βότανο δεν πρέπει να χορηγείται σε μικρά παιδιά, εγκύους θηλάζουσες γυναίκες καρδιοπαθείς και άτομα με σοβαρή ηπατική ή νεφρική νόσο λόγω ανεπαρκών δεδομένων ασφαλείας.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τίλιου και συμβατικών φαρμάκων. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το τήλιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με:
·        Διουρητικά: Το τήλιο έχει διουρητικές ιδιότητες. Εάν παίρνετε άλλα διουρητικά, το τήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
·        Λίθιο: Το τίλιο μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση του λιθίου στο αίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com