ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ:URTICA DIOICA

Η τσουκνίδα είναι ποώδες φυτό που με επιστημονική ονομασία είναι Urtica dioica και στον αγγλοσαξωνικό κόσμο είναι γνωστή ως common nettle.Μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, ευθύνονται για τα συμπτώματα φαγούρας κνησμού και κοκκινίλας που αναπτύσσονται μετά από την επαφή με το φυτό. Οι αντιδράσεις αυτές εξουδετερώνονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο και έδωσαν στο φυτό την ονομασία του.
Η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας, για ρευματοπάθειες και φλεγμονώδεις καταστάσεις (ειδκότερα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και προστάτη).
Το ενδιαφέρον της εναλλακτικής ιατρικής για την τσουκνίδα έχει αναζωπυρωθεί λόγω μελετών με βάση τις οποίες η τσουκνίδα:
·       Μείωσε την τοξικότητα του καρκινικού φαρμάκου σισπλατίνη σε ποντίκια.
·       Άσκησε αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές επιδράσεις σε ποντίκια.
·       Συντέλεσε στην επούλωση της ηπατικής βλάβης, η οποία ήταν απότοκος της απόφραξης των χοληφόρων αγγείων σε αρουραίους.
·       Είχε αντιική και αντιβακηριδιακή δράση σε ζωικά μοντέλα.
·       Μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης σε αρουραίους με υπερχοληστερολαιμία.
·       Συντέλεσε στην διάλυση ουρολίθων σε αρουραίους με λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.
·       Βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε αρσενικούς αρουραίους.
·       Αύξησε την ποιότητα των σπερματοζωαρίων και ανέστειλε τις δυσμενείς επιδράσεις της νικοτίνης στην ποιότητα του σπέρματος αρσενικών ποντικιών. 
·       Μείωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την προκαλούμενη από την δεξαμεθαζόνη δυσλειτουργία της μνήμης σε διαβητικά ποντίκια.
·       Είχε προστατευτική επίδραση στο ήπαρ ποντικών που έπασχαν από δηλητηρίαση από αφλατοξίνες.
·       Είχε υποτασικά αποτελέσματα σε αρουραίους.
·       Ανέστειλε in vitro βασικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις που προκαλούν τα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών.
·       Αύξησε την απόπτωση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους.
·       Μείωσε τη συμπτωματολογία ανδρών που έπασχαν από υπερπλασία προστάτη.
·       Βελτίωσε τον έλεγχο του διαβήτη σε διαβητικούς ασθενείς.
·       Βελτίωσε τους δείκτες φλεγμονής σε διαβητικούς.
Σήμερα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται σε αλλεργίες, υπέρταση, υπερπλασία προστάτη, διαβήτη.  Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Επικίνδυνη αλλεργία, λιποθυμία, πτώση πίεσης, υπογλυκαιμία έχουν αναφερθεί. Η λήψη της δε συνιστάται σε έγκυες θηλάζουσες νεφροπαθείς καρδιοπαθείς.
Δυσμενείς αλληλεπιδράσεις έχουν αναφερθεί με διουρητικά, αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιυπερτασικά φάρμακα,κατασταλτικά φάρμακα του ΚΝΣ, ηρεμιστικά και αντιπηκτικά φάρμακα. Η λήψη της τσουκνίδας πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση για να αποφευχθούν δυσμενείς παρενέργειες.Πρέπει επίσης να λαμβάνεται μέριμνα για την καθαρότητα και τη σωστή συγκομιδή του βοτάνου. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ υψηλότερες των δοσολογιών που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση. Πρέπει να λαμβάνεται λοιπόν μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770.
LINKS
https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
http://www.medicalnewstoday.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com