ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ: Panax ginseng

To Panax Ginseng ανήκει στην οικογένεια Araliaceae και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και σε ανατολικά θεραπευτικά συστήματα για ευρύ φάσμα νοσημάτων. Αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες των ανατολικών θεραπευτικών συστημάτων. Στην κινεζική ιατρική αποτελεί βάση για ευρύ φάσμα συνταγών ενώ στην Κορεατική Κλινική Φαρμακοποιία του 1610 μ.Χ. το panax ginseng αναφέρεται στο 16,6% από τις 3.944 συνταγές. Ο όρος «Panax» έχει κοινή ετυμολογία με την λέξη πανάκεια προερχόμενο  από την ελληνική λέξη  πας + ακέομαι (θεραπεύω).Ο όρος «Ginseng» αποτελεί αγγλική μετάφραση της κινεζικής λέξης rénshen που σημαίνει «ρίζα ανθρώπου» και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τις ρίζες των φυτών που μοιάζουν με ανθρώπινα πόδια.
Το panax ginseng περιέχει σημαντικές βιοδραστικές ουσίες με το όνομα Ginsenosides, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:
Ginsenoside Ro
Ginsenoside Rb
Ginsenoside Rb
Ginsenoside Rc
Ginsenoside Rd
Ginsenoside Re
Ginsenoside Rf
Άλλες ουσίες στο ginseng με θεραπευτικές δράσεις είναι οι falcarinol, falcarintriol, οξικό οξύ λινολενικό οξύ, πολυσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες, β-γλυκάνες,αμινοξέα κ.λ.π.
Το ενδιαφέρον της σύγχρονης εναλλακτικής ιατρικής για  το  ginseng προέκυψε μετά από μια σειρά  προκαταρκτικών μελετών στις οποίες:
·    Βελτίωσε την ταχύτητα των διανοητικών αντιδράσεων σε υγιείς ενηλίκους.
·    Το ginseng μείωσε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε ποντίκια, βελτιώνοντας τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και  μειώνοντας του δείκτες της επιθετικότητας.
·    Το βότανο μείωσε τα επίπεδα του mRNA της υδροξυλάσης της τυροσίνης και της β-υδροξυλάσης της ντοπαμίνης που συνδέονται με το άγχος σε αρουραίους.
·    Σε μελέτες που αξιολογούν την γνωστική εξασθένηση που συνδέονται με τοξίνες ή γήρανση, το Ginseng βελτίωσε τη συμπτωματολογία.
·    Το ginseng σε διαβητικά πειραματόζωα το βότανο βελτίωσε το γλυκαιμικό τους έλεγχο.
·    Το ginseng ομαλοποίησε την λειτουργία των όρχεων σε άντρες με αντίστοιχη δυσλειτουργία και σε πειραματόζωα
·    Το ginseng βελτίωσε τη στυτική δυσλειτουργία σε άντρες
·    Το ginseng αύξησε την αποτελεσματικότητα εμβολίων και βελτίωσε ανοσολογικές παραμ'ετρους σε ανθρώπους.
·    Το ginseng είχε αντικαρκινική δράση σε ανθρώπινους ιστούς.
·    Το ginseng βελτίωσε την εμφάνιση του δέρματος και μαλλιών και μείωσε τις ρυτίδες σε γυναίκες εθελόντριες.
·    Το ginseng μείωσε τις ωτοτοξικές και γαστροτοξικές επιδράσεις χημικών φαρμάκων.
·    Το ginseng βελτίωσε την πνευματική απόδοση σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.
·    Το ginseng σε πάσχοντες ασθενείς από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία
·    Το βότανο βελτίωσε συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία). Λιγότερο συχνά, εμφανίζονται προβλήματα εμμήνου ρύσεως, πόνος στο στήθος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, παλμοί, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος, απώλεια της όρεξης, διάρροια, κνησμός, εξάνθημα, ζάλη, αλλαγές στη διάθεση, κολπική αιμορραγία,σοβαρό εξάνθημα που ονομάζεται σύνδρομο Stevens-Johnson, ηπατική βλάβη και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Λόγω έλλειψης σχετικών μελετών δε συνιστάται η χρήση του από εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά. To Panax ginseng έχει οιστρογονική δράση. Οι ασθενείς με ορμονικά ευαίσθητoυς καρκίνους πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη του. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com