ΤΖΙΝΤΖΕΡ-ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ: Ζingiber officinale

To τζίντζερ (πιπερόριζα)  ή  Zingiber officinale είναι δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιήθηκε στην κινεζική ιατρική για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια κυρίως για τις στομαχικές διαταραχές, την διάρροια, τη ναυτία, την αρθρίτιδα τις ημικρανίες.  Χρησιμοποιήθηκε  ως άρτυμα πολλά χρόνια πριν από την ιατρική του χρήση. Εισήχθη στην Ευρώπη από την Ελλάδα και την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το τζίντζερ ήταν περιζήτητο εμπόρευμα στο Μεσαίωνα, η διακίνηση του οποίου γίνονταν κυρίως από Άραβες εμπόρους επί αιώνες.
Το τζίντζερ είναι πολυετές φυτό με κονδυλώδες ρίζωμα, συγγενές με  το κάρδαμο και την κουρκούμη. Το άρωμά του και οι ιατρικές του ιδιότητες οφείλονται  στην παρουσία ποικίλων βιοδραστικών ενώσεων όπως:
·        gingerol
·        paradol
·        shogaol
·        gingerdione
·        hexahydrocurcumin
·        τετραϋδροκουρκουμίνη
·        gingerenone
Σήμερα το τζίντζερ  σε συνδυασμό με ειδικά διατροφικά θεραπευτικά προγράμματα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ναυτίας, αρθρίτιδας, δυσλιπιδαιμίας (τριγλυκερίδια), ως αντικαρκινικό, ως αντιδιαβητικό, ως αντιασθματικό, για την καταπολέμηση της άνοιας, ως αφροδισιακό.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Το τζίντζερ αντενδείκνυται σε άτομα που υποφέρουν από πέτρες στη χολή, καθώς προάγει την παραγωγή της χολής. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ασθενών στους οποίους το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία. Στα περισσότερα άτομα οι παρενέργειες είναι ήπιες όπως καούρα, διάρροια φούσκωμα. Στις γυναίκες ενίοτε προκαλεί πολυμηνόρροια. Η  Χρήση τζίντζερ τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η πιπερόριζα μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες του φύλου στο έμβρυο. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αυξημένη πιθανότητα αποβολών. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε έγκυες γυναίκες δείχνουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την πρωινή ναυτία. Ο κίνδυνος για σοβαρές δυσμορφίες σε βρέφη των γυναικών που λαμβάνουν τζίντζερ δεν φαίνεται να είναι υψηλότερος από το σύνηθες ποσοστό του 1% έως 3%. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γέννησης νεογνού με χαμηλό βάρος γέννησης. 
Το τζίντζερ δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς που πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές, αρρυθμίες. Σε διαβήτη μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση των λαμβανόμενων φαρμάκων λόγω κινδύνου υπογλυκαιμίας. Αλληλοεπιδρά δυσμενώς με φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.  
Δεν συνιστάται η χρήση του από θηλάζουσες λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων ασφάλειας. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com