ΑΣΒΑΓΚΑΝΤΑ: Somnifera Withania ή Ashwagandha


Η Αshwagandha, είναι βότανο  που φύεται κυρίως σε Νεπάλ και Ινδία. Γνωστό ως το  Ινδικό Ginseng, έχει κεντρικό ρόλο στην παραδοσιακή ινδική ιατρική -- αγιουβέρδα όπου χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία παθολογικών καταστάσεων, ως αναλγητικό,ως στυπτικό,ως αντισπασμωδικό,ως ανοσοδιεγερτικό, για τη θεραπεία φλεγμονών ,καρκινωμάτων για την γενική τόνωση του οργανισμού (Adaptogen) ως αντιγηραντικό.
 Η ενασχόληση της εναλλακτικής Ιατρικής για το βότανο εγκαινιάστηκε μετά από μελέτες στις οποίες το βότανο:
1.  Αύξησε την διανοητική απόδοση σε υγιείς εθελοντές
2.  Αύξησε τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες
3.  Αύξησε τη σεξουαλική απόδοση των γυναικών
4.  Αύξησε τη σωματική απόδοση και την αντοχή
5.  Μείωσε τα επίπεδα του άγχους.
Το βότανο σήμερα χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία καταστάσεων:
·       για την ενίσχυση της αντοχής της αθλητικής ικανότητας
·       για την ενίσχυση της σεξουαλικής ικανότητας
·       για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης
·       στον διαβήτη
·       σε δυσλιπιδαιμίες
·       σε αρθρίτιδα
·       σε νόσο Πάρκινσον
·       σε ηπατικά προβλήματα
·       σε οιδήματα φλεγμονές
·       σε εξελκώσεις
·       σε ινομυαλγία.
Οι ουσίες του φυτού που ευθύνονται κυρίως για τις ιατρικές του δράσεις είναι χημικές  ουσίες που λέγονται Withanolides. Το φυτό ωστόσο περιέχει ποικιλία βιοενεργών ουσιών  όπως στεροειδείς λακτόνες,Physagulin,Ashwagandhanolide, Kaempferol.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις έχουν αναφερθεί, γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια εμετός επιδείνωση ελκοπάθειας.

Η Ashwagandha μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά φάρμακα.
Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), ο λύκος (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, SLE), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA) μπορεί να επιδεινωθούν κατά την λήψη του βοτάνου. Η Ashwagandha μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να αποφεύγεται αν υπάρχει πάθηση του θυρεοειδούς.Ορισμένα φάρμακα όπως η αζαθειοπρίνη, η κυκλοσπορίνη, η διαζεπάμη μπορεί να αλληλεπιδράσουν δυσμενώς με την Ashwagandha.
 Δεν συνιστάται κατά την κύηση και τον θηλασμό λόγω έλλειψης δεδομένων ασφαλείας. Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS