ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ


Η γρίπη χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, 38-41 βαθμούς, πόνους στους μύες, πονοκέφαλο, βήχα, πρήξιμο αδένων, ρίγη, αίσθημα κακουχίας.  Ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο και πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών, αν και περιστασιακά διαρκεί επί μία εβδομάδα. Η νόσος γενικά λύεται εντός δύο πέντε ημερών εάν δεν παρουσιαστούν επιπλοκές.
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν την εικόνα που προαναφέρεται, το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από ελαφρά απύρετη αναπνευστική νόσο όπως το κοινό κρυολόγημα έως τη σοβαρή γρίπη με απειλητικές για την ζωή επιπλοκές.Οι πιο σοβαρές επιδημικές εξάρσεις προκαλούνται από ιούς γρίπης Α. Σύμφωνα με μελέτες το 2% των ατόμων που προσβάλλονται θα κινδυνεύσουν σοβαρά, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για άτομα με χρόνιες μεταβολικές, νεφρικές ή καρδιοπνευμονικές νόσους. 
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη συστηματική χρήση βοτάνων σε προληπτική βάση και την αποχή από το κάπνισμα, ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες του σώματος. Ο χρονίως πάσχων πρέπει να ακολουθεί διατροφικά προγράμματα συμβατά με το νόσημά του. Mεσογειακά βότανα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε προληπτική βάση κατά την διάρκεια του Χειμώνα εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικές αλλεργίες είναι:
ΔΙΚΤΑΜΟΣ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
 O δίκταμος είναι βότανο,  που φυτρώνει σε πλαγιές και φαράγγια της Κρήτης και ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae.
Ο δίκταμος της Κρήτης καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για τον αρωματισμό των τροφίμων. Στον αρχαίο κόσμο και κατά το Μεσαίωνα ιδιαίτερα εκτεταμένη ήταν η χρήση του σε λοιμώξεις.
Ο δίκταμος περιέχει τοκοφερόλες, πολυφαινόλες ursolic acid αιθέρια έλαια carvacrol, p-cymene, linalool, γ-terpinene and terpinen-4-ol caryophyllene που έχουν αναδείξει σε μελέτες  αντιμιτωτική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντισηπτική δράση του δίκταμου σύμφωνα με μελέτες αφορά τα στελέχη Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Enteritidis, Salmonella typhimurium, Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ιούς, πρωτόζωα και είδη μυκήτων.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ:   Τρεις μερίδες εβδομαδιαίως
 Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική, Salvia officinalis) είναι ενδημικό βότανο της Μεσογείου, που ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (μέντα). Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αναδείξει μια ποικιλία βιοδραστικών φαρμακευτικών ουσιών στο φασκόμηλο όπως:
·        1,8-κινεόλη
·        καμφορά
·        βορνεόλη
·        οξικό βορνύλιο
·        καμφένιο
·        α- και β-thujone
·        λιναλοόλη
·        α- και β-καρυοφυλλένιο
Το φασκόμηλο έχει αναδείξει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αντιβακτηριακές δραστηριότητες.
ΑΛΘΑΙΑ: Δύο μερίδες εβδομαδιαίως
Η αλθαία έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από 2.000 χρόνια στην διατροφή και για ιατρική χρήση. Αυτό αντανακλάται και στην ονομασία που της έδωσαν Έλληνες και Λατίνοι, ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «άλθω», που σημαίνει «θεραπεύω».   H δραστικότητα της ρίζας είναι ισχυρότερη από τη δραστικότητα του υπόλοιπου φυτού.
Η αλθαία χρησιμοποιείται παραδοσιακά από της εποχή του Ιπποκράτη  για πληγές προβλήματα βήχα λοιμώξεων. H αντιφλεγμονώδης δράση της αλθαίας οφείλεται στην δραστική ουσία  mucilage, η οποία σχηματίζει αναμιγνυόμενη με νερό μία προστατευτική γέλη που καταπραΰνει τους ερεθισμένους βλεννογόνους. Αυτό συντελεί και στην ορθή ρύθμιση του βάρους, διότι δημιουργεί ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες http://herbsiatreioamoschovaki.blogspot.gr/ και http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.gr/ και http://votanikienallaktikiatriki.blogspot.gr/
Dr Αναστασία Μοσχοβάκη Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά ραντεβού: 2106252770 και 2102122198
LINKS
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
https://nccih.nih.gov
http://www.medscape.com/

Διοσκουρίδης Περί ύλης Ιατρικής
Ιπποκράτης Περί διαίτης
http://iatreioamoschovaki.gr


http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com