ΚΑΚΑΟ

Το κακάο προέρχεται από το δέντροTheobroma cacao. Είναι εγγενές φυτό της λεκάνης του Αμαζονίου. 
 Η ιατρική χρήση του κακάου έχει ιστορία τουλάχιστον 500 ετών. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των Μάγια και Αζτέκων που χρησιμοποιούσαν ευρέως το κακάο στην θεραπευτική τους πρακτική η σοφία και η δύναμη προήλθαν από τους καρπούς του κακάου.
Αιώνες μετά,  νεώτερες έρευνες αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση που έχει το κακάο και η σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (άνω του 70%) σε περιπτώσεις υπέρτασης των ηλικιωμένων, καρδιακών νοσημάτων, αγγειακής δυσλειτουργίας. Οι φλαβονόλες του κακάου προκαλούν  σημαντική αγγειοδιαστολή, η οποία συντελεί στην πρόληψη νοσημάτων στα οποία ο σπασμός των αγγείων έχει σημαντικό ρόλο όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αγγειακής αρχής στυτική δυσλειτουργία. Οι φλαβανόλες του κακάου ενεργοποιούν τη συνθάση νιτρικού οξειδίου σε ανθρώπους που είναι σημαντική για την διατήρηση της ελαστικότητας του αγγείου και της καλής κυκλοφορίας του αίματος. Τα ευεργετικά αποτελέσματα του κακάου όσον αφορά την καλή λειτουργία των αγγείων ενισχύονται στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής. Ιδιαίτερα η ταυτόχρονη κατανάλωση extra παρθένου ελαιόλαδου προάγει την υγεία του ενδοθηλίου και συντελεί στην ανάπλασή του. Το αποτέλεσμα είναι η άριστη τροφοδότηση όλων των κυττάρων με τα ζωτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζονται για τον βέλτιστο μεταβολισμό τους.
Η συγκέντρωση της φλαβανόλης στη σοκολάτα εξαρτάται από την προέλευση του ακατέργαστου κακάου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του. Ο όρος "μαύρη σοκολάτα" είναι συχνά ανακριβής, καθώς το χρώμα της ίδιας της σοκολάτας δεν αντανακλά με ακρίβεια την περιεκτικότητα σε φλαβανόλη. Κατά την επεξεργασία του κακάου για να παραχθεί σοκολάτα συχνά χρησιμοποιούνται αλκαλικές ουσίες για την βελτίωση  της εμφάνισης και της γεύσης της με αποτέλεσμα να μειώνεται ταυτόχρονα η συγκέντρωση των ενεργών φλαβανολών. Η σοκολάτα γάλακτος έχει πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβανόλη από την σκόνη κακάου και τη μαύρη σοκολάτα.  
Προβλήματα που συνδέονται με το κακάο σε υψηλές δόσεις
Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων με δυσανεξία στην καφεΐνη ή ορισμένες αλλεργίες ενδέχεται να έχει αντένδειξη το κακάο ή η σοκολάτα αν και για τους περισσότερους ποσότητες καφεΐνης κάτω από 400mg ανά ημέρα είναι ασφαλείς. Eνδεικτικά ένα φλιτζάνι καφέ έχει κατά προσέγγιση  65-150 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι τσάι 15 έως 100 mg καφεΐνης, ένα φλιτζάνι ποτό κακάο μηδέν-25 mg καφεΐνης. Ένα άλλο πρόβλημα συνδέεται με τον τύπο των σύγχρονων καλλιεργειών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσμιξη του κακάου με βαρέα μέταλλα. Έρευνες που έγιναν από ενώσεις καταναλωτών (π.χ. www.consumerreports.org) ανέδειξαν απαγορευτικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε αρκετά brands κακάου στην παγκόσμια αγορά.


Dr Αναστασία Μοσχοβάκη 


Ειδική Παθολόγος 


Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά 


Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr 


Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναιhttps://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw 




Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης στο http://iatreioamoschovaki.gr