BUGLEWEED Ή ΛΥΚΟΠΟΔΙΟ:Lycopus europaeus L.


Το Bugleweed είναι ένα ποώδες φυτό που αναπτύσσεται σε υγρό κλίμα. 
Το φυτό, είναι διαδεδομένο σε δάση της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, της Κίνας και της Μογγολίας, στην Αμερική, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Δεν ευδοκιμεί σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια.
 Η ευρωπαϊκή ποικιλία έχει πικρή γεύση, ενώ η αμερικανική ποικιλία δεν πικρίζει. 
Οι παραδοσιακές χρήσεις του βότανου περιλαμβάνουν τη θεραπεία των ρινορραγιών, της βαριάς εμμήνου ρύσεως και του βήχα. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό, στυπτικό και για θυρεεοειδικές παθήσεις.
Οι φαινολικές ενώσεις λιθοσπερμικό οξύ, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, φλαβονοειδή και διτερπένια φαίνεται ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική δράση του φυτού και στην φαρμακολογική του δραστικότητα. Σύμφωνα με μελέτες το βότανο:
·        Συνέβαλλε στην ομαλοποίηση της θυρεοειδικής λειτουργίας σε ασθενείς με αυτοαντισώματα θυρεοειδούς και υπερθυρεοειδισμό.
·        Μείωσε την  αγγειακή φλεγμονή και την δραστηριότητα της ακυλοτρανσφεράσης της χοληστερόλης, χημικές διαδικασίες που πιθανώς να συντελούν σε βάθος χρόνου στην  πρόληψη εμφραγμάτων εγκεφαλικών επεισοδίων.
·        Ανέστειλε την δραστηριότητα της  οξειδάσης της ξανθίνης που έχει ζωτικό ρόλο στην διάθεση του ουρικού οξέος σε ουρική αρθρίτιδα στο εργαστήριο.
Επιπλέον  τα διτερπένια του φυτού ήταν αποτελεσματικά έναντι ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα λοιμώξεων από Staphylococcal aureus όταν χορηγήθηκαν σε συνδυασμό με χημικά αντιβιοτικά.

Παρενέργειες

·        Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού
·        Υπογλυκαιμία σε διαβητικούς κατά την διάρκεια ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
·        Σε μεγάλες δόσεις ή σε απότομη διακοπή διόγκωση θυρεοειδούς.
·        Το βότανο δεν χρησιμοποιείται σε κύηση και γαλουχία λόγω πιθανών δυσμενών αλληλεπιδράσεων με τις ορμόνες της κύησης και γαλουχίας.

Dr Αναστασία Μοσχοβάκη





Ειδική Παθολόγος





Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά





Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr





Τα συνδεόμενα κανάλια του ιατρείου είναιhttps://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ και https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw





 https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw





Οι συνδεόμενες ιστοσελίδες πρόληψης αναλυτικά στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com